Pages

Wednesday, January 26, 2011

IlMu HabIs??? tOOooot....

Alahai....semua benda serba tak kena hidop ni..kadang2 apa yang kita buat sering menjadi bahan pertikaian sesetengah pihak...tapi memang tada yang sempurna dalam dunia..hanya yang Maha Esa sahaja sempurna...............

Belajar tu untuk apa?

Ada orang bilang,belajar di intitusi tertier untuk memperolehi keputusan cemerlang. Btol? Btol? Btol?
Bagi skrudrebar la kan...di uni ni la tempat untuk kita mencari sebanyak mungkin ilmu, peluang dan ruang yang ada bagi mengisi dada yang kosong ni..belajar tu memang penting, tetapi belajar untuk hidup tu lagi penting(ayat clishe gile aku) hahaha...
Tapi btol...carilah ilmu untuk kita bertarung dengan dunia di masa depan...ada tiga contoh ilmu yang harus anda garap...cewah...

Pertama...........ilmu akademik. Ha...ilmu ni penting sebab menentukan hala tuju pekerjaan kita masa akan datang.memang la semua itu dirangcang oleh Allah, tapi kita juga ada kaedah untuk menentukan nya...aku ni,ini ilmu paling lemah aku cari...malas baca,nak dapat a..memang nonsense la kan...tapi aku cuba nak ubah diri...dah dapat cabaran,mesti dapat 3.0...gila aku....gila... tapi ambo boleh! Malaysia boleh! Majulah sukan untuk negara....lalalala...

Keeedua.......ilmu hidup.... ni juga penting sebab kita harus belajar untuk hidup bersama manusia yang banyak ragam,pelbagai gaya,beraneka pemikiran.kalau kita berjaya menguasai ilmu ni, muuuudah sangat kita berkomunikasi dan mengatasi segala masalah yang mendatang.
Konfiden, komunikasi yang cemerlang dan pemikran yang intelek tidak akan hadir daripada pembelajaran akademik semata..pemikiran haruslah diasah dan sama juga dengan komunikasi...pabila dua ini mencukupi,baru hadirnya keyakinan atau lebih popular dengan kompiden...bagaimana? join sebanyak mungkin aktiviti di dalam kampus seperti debat, pidato, persatuan...kredibiliti sebagai pemimpin juga boleh digilap dengan jayanya...ingat, a great leader is a great learner...but great leader comes with a great responsibility..ada mampu? Ya.....saya mampu...

Akhir sakali,adalah ilmu agama,ketuhanan dan cintakan yang Maha Agung...ilmu ini mestilah berterusan untuk dipelajari kerana ia tidak akan habis...sama juga dengan ilmu ilmu yang lain, TAK AKAN HABIS!!!! Istimewa ilmu agama ini adalah ia akan mencorakkan akhlak, sahsiah, budi pekerti dan jati diri kita...sebagai muslim,kita ada batasan2 yang perlu kita jaga....ilmu itu seluas lautan dan jangan kita jemu mencarinya sehingga ke negara cina....pilosopi...pilosopi....hahahaha...


Akhir kalam..skru drebar meroyan ne bukan apa,just nak bagitau, skru drebar insan yang lemah serba serbi,saya mahu berubah, dan nak ajak bloggers berubah juga...hehehe..cintailah ilmu biarapun dihujung nyawa...mana la tau, satu hari di hari raya....kita needs all the ilmus,untuk selamatkan diri kita dari mara bahaya...sekian...skrudrebar...costa rica..tv 150 juta.

Wednesday, January 19, 2011

lAgu Untuk "mU"

Kalau dia bertanya soalan dan mengharapkan kan jawapan dari kita,tak bermakna dia ingat kita tahu semua perkara tapi dia percaya, org yang dia SAYANG mampu memberi jawapan pilihan yang tepat untuk nya….itulah perempuan yang SAYANGkan teman hati nya..dan SAYANG itu jangan disia siakan kerana ia berkekalan senhingga hilangya dari muka bumi. Dan SAYANG nya itu akan tersemat smpai bila bila didalam hati dan jiwa nya…



DIKALA MALAM,KU MENCARI SERIBU WAJAH..
MENEMANI RINDU HATI,YANG SERING MENGGUNUNG,
TAPI JAUH MANAKAH RINDU HATI INI MAMPU BERTAHAN?
KU CUBA SELAM, TIADA JAWAPAN….
SEDALAM HATI SANUBARI,SEGELAP HUTAN DIFIKIRAN
HANYA PENUH KERAGUAN..YANG SERIN BERMAIN BERSAMA SAMA HATI
YANG INGIN MENCARI ERTI,SEBUAH REALITI…….

TAPI KINI,AKU FAHAMI..ERTI SEBUAH PERCINTAAN YANG SEJATI…
KU DIMANJA….KU DICINTA…PENUH SUKA…HANYA KEBAHGIAAN YANG AKU PINTA
BILA DIDUGA,HADAPI BERSAMA..TEGUR DALAM TULUS MENJADI RAHSIANYA.

OH BUNGA YANG AKU CINTAI,HANYA ENGKAULAH RATU DIHATI..
TIADA TIMBUL RASA RAGU..SETELAH BERSERAH KEPADA ILLAHI..
HANYA ITU YANG MAMPU KU LAKUKAN,SEBAGAI SEORANG KEKASIHMU..
MENJADI TEMAN ISTERI,YANG SENANTIASA DIHATI…….

P/S:liRik daN laGu Hak ciPta tepeliHara “SkRudreBar”..sebArAng TinDakaN PleGerIsma AtaU pirAsi Akan DiambIL Tindakan UNDANG UNDANG..=)

Tuesday, January 18, 2011

MarAh Itu GansTer,BajEt GangSter,pAling ganSter

Mata bertentang mata, bak minyak disambar api..
Jangan la asyik bercinta, semua kerja tak jadi…


Ha…mahal lagu ni tau..korg tak tau tape..skru drebar punya rahsia…hehehe… ooorait, hari ini skru drebar tekanan,tensi dan sedikit bengang,kita akan meroyan perkara menangani masalah2 seperti ini… hehehehe…

Sebenarnya, bak kata motivator aku pernah attend,uncle ad. Marah2 ni actually datang dari diri kita sendiri..kalau org kutuk,tengking, tapi hati kita dah angau,gila tak torah hidup,kompom kita tada tekanan atau marah marah macam org gila(tada kaitan) org gila pon tak marah kalau kata dia gila… ha…tgok,ini permainannya..dari hati…macam dalam satu lagu ni la…aku pon lupa sapa singer dia.. bila hati kian bersih fikiran pon akan jernih,semangat hidop yang gigih prestasi mudah diraih, namun bila hati keruh batin selalu gemuruh, seakan dikejar musuh dengan ALLAH kian jauh…yeah..jagalah hati anda..
Kalau marah,ape yang korg buat..?skru drebar punya cara, cari kuceng sekor ,then bagi makan..gaya gigih kuceng tu makan kompom buat korang tenang..hehehehe..walaupon susah,tatap mahu dikunyah… ada sekor nama avatar,kebulur gila..amplang dkat tjuh biji dia kunyah..gangster…gangster…


Tak boleh pakai? Telan cokelat kadburi 3 kilo…gas endophine rembes banyak..buat korg lagi ceria… tak boleh pakai gak? Tido…tak boleh gak? Sembahyang lah wahai hamba2…mengadap tuhan yang maha ESA.tak boleh gak? Baik mati ah korg..hahahaha..cool..cool…tgok2,aku bejaya meredakan kemarahan aku..(smabel senyum sorng ngadap choco) baiklah kawan2,shabat2,smpai disini ye tazkirah kita… meroyan ,meroyan lah selalu..selamat beramal….chal mere bhai…

Monday, January 17, 2011

Musik lembot,hati keCot,jiwa seraboT

Bila cakap pasal feeling…ouh…ouh…aku rasa seperti diawang awangan..hehehe…macam org baru jatoh cinta pon ada..eceh2…
Orait..todai,I will stori tu yu all..pasal ape2 jelah..hehehe.. sebenarnya aku ngah jadi jiwang gaban ne. apte dengar lagu black..sopea jane.ahaks.. aku ne tatau la sgt pasal lagu lagu,ritma ritma,irama irama, rhythm rhythm…tapi disebabkan bapak skru drebar seorg guru music..what? ahlil music? Oh no… bukan2…itu bukan encik badrul shahar…ha… sebenarnya music ini indah..bak kata p ramlee, irama dan lagu tak dapat dipisahkan,kalau dipisahkan,pincanglah irama rosaklah lagu…hambik ko. Mendalam tu bai..hehehe…

Asal music ni actually dari humming2 street man yang tak torah hidop…dia huummmmmm…. Tros jadi lagu…kalau lirik,geng2 banayak cakap ni..amik feel tros jadi lirik..hehehe(tidak ada kena mengena ngan sesapa pon) jgn perasan sgt…
jenis sentimental ngan roc kapak…ha….fevret aku melalak kat bilik,lagu opera ape ntah..dari search kot… best weh..dgar dulu..baru komen…lagi satu dari jet…are u gonna be my gal…lagi stail nak jerit…hehehe…
dah2..smpai sini aje crita skru drebar…dkat 6 bulan aku tak update..saje nak merapu..hahahaha..





ikan keli dimakan kucing
telan sekor kenyang dua jam
kalu blog skru ada touching
jgn simpan jgn pendam
chaloo..baya hey chalooooo………

Latest Fashion Trends